☰ Meniu

DEX cuvinte cu Y - dicţionar explicativ român

Y

Y s. m. invar. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec].


Y

y [cit. ígrec] s. m. / s. n., pl. y / ý-uri


Y

Y s. m. invar. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (având în general diversele valori ale lui „i”); se folosește în neologisme cu caracter internațional și în nume proprii. 2. (MAT.) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații și pentru variabila independentă a unei funcții. 3. (GENET.) Cromozomul Y = cromozom care intervine în determinarea sexului. La om și la mai multe specii de animale combinația XY determină sexul masculin; în lipsa cromozomului X (cariotip OY) organismul nu este viabil. Are dimensiuni mai mici decât majoritatea celorlalți cromozomi. 4. Simbol chimic pentru ytriu.


Y

y m. (pron. igrec). O literă de origine grecească adoptată de Romanĭ și transmisă noŭă. Vechiĭ Grecĭ o pronunțaŭ ca u (cum se vede din cuvinte româneștĭ ca martur, papură ș. a.), apoĭ ca ü, apoĭ ca i. Nu se întrebuințează de cît [!] în nume și cuvinte străine. În transcripțiunea cuvintelor slave ș. a. are sunetu luĭ î, precum vydra (vîdra), vidră. Une-orĭ ține loc de ĭ, că la Spaniolĭ.


Y

Y m. a 24-a literă a alfabetului, figurează numai în câteva nume proprii engleze.


Y

Y, y, s. m. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române. 2. Sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec.Pl. și (1, n.) y-uri].


Yacht

YACHT s.n. v. iaht.


Yachting

YÁCHTING s.n. v. iahting.


Yachtman

YÁCHTMAN s.m. v. iahtman.


Yak

YAK s.m. v. iac.


Yakuza

YAKÚZA s.f. Membru al mafiei japoneze. · Film cu gangsteri japonezi. (din fr., jap. yakuza)


Yală

YÁLĂ, yále, s. f. Broască (III) de siguranță. – Denumire comercială.


Yală

YÁLĂ s.f. Încuietoare de siguranță, de tip special, cu sistem cilindric. (din engl. yale)


Yală

yálă s. f., g.-d. art. yálei; pl. yále


Yală Yale

YÁLĂ, yale, s. f. Broască (III) de siguranță. — Denumire comercială.


Yam

YAM s.m. Denumire engl. pentru ignamă; rădăcina comestibilă, groasă, lungă de până la un metru și în greutate de până la 1 kg, de culoare brună sau gălbuie-roșcată, a unei plante cultivate în America de Sud, Africa și Asia (Dioscorea batatas), bogată în amidon și utilizată la fel ca și cartofii, având gust asemănător cu batatele.


Yankee

Yankee m. (cit. ianki), nume ironic ce Englezii dau Americanilor din Statele-Unite (rostire stricată a vorbei English).


Yankeu

YANKÉU, yankéi, s. m. Nume dat, începând cu sec. XVII, locuitorilor din nord-estul S.U.A.; p. gener. (de obicei depr.) cetățean al S.U.A. – Din engl. yankee.


Yankeu

yankéu s. m., art. yankéul; pl. yankéi, art. yankéii


Yankeu

YANKÉU s.m. Poreclă (ironică) dată începând cu sec. XVIII locuitorilor (părții de est a) Statelor Unite ale Americii de către englezi și francezi. [< engl. yankee].


Yankeu

YANKÉU s. m. poreclă (ironică) dată, începând cu sec. XVII, locuitorilor din nord-estul S.U.A.; (p. ext.) orice cetățean al SUA. (< engl. yankee)


Yankeu

*yankéŭ m. (engl. Yankee, pron. ĭanki, care nu e alta de cît [!] cuv. English în gura indigenilor). Porecla Englejilor din Statele Unite ale Americiĭ de Nord.


Yankeu

YANKÉU, yankei, s. m. Nume dat, începând cu sec. XVII, locuitorilor din nord-estul SUA; p. gener. cetățean al SUA — Din engl. yankee.


Yard

YARD, yarzi, s. m. Unitate de măsură engleză pentru lungime, egală cu 0,914398 m. – Din engl. yard.


Yard

yard s. m., pl. yarzi; simb. yd


Yard

YARD s.m. v. iard.


Yard

YARD s. m. măsură engleză de lungime, egală cu 0,9144 m – var. iard. (< engl. yard)


Yard

*yard m. (cuv. engl.). Metru englezesc (914 milimetri).


Yard

YARD, yarzi, s. m. Unitate de măsură engleză pentru lungime, egală cu 0,914399 m. — Din engl. yard.


Yardang

YARDÁNG s.n. Microrelief de coroziune format din creste separate de jgheaburi întortocheate, caracteristic pentru pustiurile argiloase din Asia Centrală. (din fr., engl. yardang)


  1 / 6  >

 
trafic